Friday, 23 March 2012

Kembara Hujung-Hujung Minggu pt 2


Trip ke Tanjung Malim / Sungai Dara (24/2-26/2)
Asalnya tarikh ni dah di book untuk reunion ladies Ombak 10 kat Janda baik. Tapi disebabkan macam-macam benda jadi last minit, terpaksa batalkan walaupun dah book chalet & bayar deposit. Macam -macam konflik timbul tapi akhirnya ada plan lain untuk ganti aktiviti ke janda baik. Sorang kawan mengajak piknik kat Sungai Dara, Tanjung Malim berdekatan dengan rumah sewa beliau. Maka saya dengan suka hatinya bertolak ke Tanjung Malim lepas kelas hari jumaat.

Jauh jugak perjalanan disebabkan banyak detour, kalau nak ikutkan pergi ke Tanjung Malim naik kereta dalam satu jam lebih. Tapi disebabkan takde kereta nak ditumpang maka terpaksa la naik public transport. Ye pertama kali naik public transport ke Tanjung Malim. Mula-mula of course kena naik bas T603 untuk keluar dari UiTM. Sampai kat seksyen 2, kena naik bas U80 untuk ke KL Sentral pulak. Tiba di KL Sentral terus naik komuter menghala ke Rawang, kemudian transit tren ke Tanjung Malim. Masa naik tren dari rawang ke tanjung Malim ni tanpa diduga tren tiba-tiba berhenti agak lama, rupa-rupanya bahagian gerabak pertama /enjin langgar lembu (?) Tak tau betul atau tak tapi lepas tu saya dan penumpang-penumpang lain terpaksa tunggu tren lain datang. Di tengah-tengah rel keretapi tu kami turun & kena panjat naik gerabak tren ETS menuju ke Ipoh. Selamat sampai di Tanjung Malim dalam Jam 12.30 malam.

Esoknya awal pagi kami ke pasar untuk beli bahan-bahan untuk memasak. Menunya bihun goreng, nasi goreng, nugget, sosej & kentang goreng. Lepas beli barang mesti la kena balik & masak. Lepas zohor baru bertolak ke Sg. Dara. Malangnya masa gerak tu pun dah nampak awan mendung berkepul-kepul walaupun belum hujan. Nak ke sungai dara kena lalu kawasan perkampungan, jauuuuuhh ke dalam hutan. Jalan pun jalan kampung yang kecik je tapi nasib baik ada tar. Sampai je kat kawasan piknik, kami pun bawak bekal makanan ke tepi sungai, tapi hujan mula turun renyai-renyai tapi nak jugak tunggu sambil makan. Last2 hujan macam jadi makin lebat so kami pun packing nak balik. Tapi sebenarnya singgah tasik kat Proton City. Sambil duduk-duduk sambil ambik gambo. Berjalan kaki pusing-pusing tasik sambil skodeng orang naik kayak haha.Lepas penat kami pun pulang- Malam tu hantar kawan ke stesen komuter & kena marah dgn staf ktm sbb masuk kawasan menunggu tren walaupun takde tiket =..=;;

 Sungai dara yang banyak batu~
 Bergambo sebelum makan
 Bergambar sakan kat Tasik Proton City
Stesen Komuter Tanjung Malim menghantar orang dalam gambar balik 

Esoknya kami bangun awal pagi sbb nak tebus balik peluang smlm pegi mandi sungai. kali ni tak masak sebaliknya beli nasi lemak bungkus kat gerai tepi jalan je. Sampai kat sungai, makan dulu, lepas tu turun sungai dengan mulut yang tak habis-habis cakap sejukk sejukk.huhu. Lepas puas berendam 2 jam, kami pun pulang. Dalam pukul 12 terus menuju ke stesen komuter Tanjung Malim utk balik ke Shah Alam

Khabar baik Japan - Pavilion Kuala Lumpur (3/3/2012)

kureepu~waii~waii~
Dapat tau pasal event ni daripada salah sorang net-pal, Dann. Berpakat untuk jumpa kat stesen monorail bukit bintang & jalan kaki sama-sama menuju ke pavilion. Bila sampai ada satu pertunjukan cerita bergambar utk kanak-kanak oleh mahasiswa universiti jepun. Sambil-sambil tu kami pusing-pusing tengok booth apa yang ada tapi kebanyakannya tak menarik perhatian pun =_=; Kemudiannya kami naik ke tingkat 6, menuju ke Tokyo Street untuk tengok persembahan Japanese Drum, & Ninja Performance dari Edo Wonderland.



Antara video-video yang sempat dirakam

muka bahagia kat Tokyo Street

Sempat Jugak pusing-pusing kat kedai-kedai yang ada sebab baru 1st time pi Pavilion. Teruja nampak kedai crepe & tanpa membuang masa terus beli sebab dah lama teringin nak makan, walaupun harga 1 strawberry flavoured crepe + ice cream topping = RM 9.90 orz. Makan tengahari agak lewat, & susah jugak nak buat pilihan kat food cout tu tapi last2 makan kat pizza hut, orang belanja pulak tu ^^.Sebelah petang kami ke tingkat 3 semula, sebab nak beli kuih mochi & tengok persembahan nyanyian oleh Aizdeen & lagi sorang penyanyi perempuan (tak tau nama). Lepas Persembahan habis, ambik group photo sat, then balik ke rumah masing-masing~

bergambar dgn pelakon-pelakon aksi ninja~
group photo :D

Sunday, 11 March 2012

Friendzoned dalam hati

Frinendzoned. Noktah

Monday, 5 March 2012

2月 の てずくり

*February's handmade*



mencuba-cuba buat hp strap sendiri


amigurumi gekota & working p-kun n p-chan


amigurumi arnab utk classmate & bantal kucing utk baby Allyssa


cardcaptor sakura hand-drawn mug

Saturday, 3 March 2012

Kembara Hujung-Hujung Minggu Feb pt 1

Di bulan Februari ni saya banyak berjalan-jalan ke sana ke mari. Pergi ke hutan & sungai, melawat saudara etc.

Trip ke Ulu Yam (5/2)
Diajak last minit oleh kawan pada tengahari 4 Feb, petangnya saya terus bergegas ke KL menaiki bas RapidKL U80 dan turun di Stesen Universiti di hadapan Universiti Malaya kemudian di pick-up oleh kawan dan menuju ke pasar malam berdekatan untuk beli barang mentah sebagai persiapan nak memasak makanan untuk hari esoknya. Menu untuk berkelah adalah nasi lemak dan ayam goreng. Ada jugak beberapa side dish lain macam kek batik. Nak masak punya pasal, sanggup tak tidur lepas subuh. Ikut plan asal kononnya nak gerak pukul 8, tapi macam-macam hal dalam pukul 9 baru betul-betul gerak ke Ulu Yam.

toilet

Kalau nak ke Ulu Yam kena lalu Batu Caves. Masa tu pulak lusanya hari thaipusam. Jadi jalanraya penuh dengan kereta parking ditepi-tepi jalan. Polis trafik pulak ada dimana-mana. Simpang nak ke Ulu Yam pulak tak boleh masuk. Nasib baik kawan kepada drebar tau jalan alternatif. Tiba di Ulu Yam dalam pukul 10 am. Tak ramai orang yang ada. Lepas parking kereta (bayaran masuk/parking utk 1 kereta RM4 kalau tak silap) start cari tempat untuk letakkan barang. Agaknya sbb kawasan ni popular sangat, sampah tetap ada merata-rata walaupun belum sampai tahap serius. Nak letak barang/makan pun tak selesa sbb ada lalat/langau menghurung makanan.Lepas bentang tikar, letak barang, benda yang saya buat adalah MAKANN!! Langsung tak pedulikan 2 orang mamat yang ikut sekali sebab dah kebulur :P Aktiviti hari tu adalah makan, mandi, makan, mandi, dan makan lagi. Tapi tak tau apa masalahnya, sakit perut & cirit pulak datang. Nasib baiklah ada disediakan tandas tak berbayar, tapi malangnya belum sempat apa-apa kepala paip dalam tandas tu tercabut pulak =..=.Nak dekat waktu zohor kami pun start packing untuk balik. Masa tu baru banyak family yang datang nak berkelah.

permandangan sungai

makan time

Melawat Qysara (17/2) & IT Fair (18/2)
Hari Jumaat petang saya minta Kak Jamie datang dengan kereta untuk angkut barang-barang dari kolej teratai memandangkan ini semester akhir & semester depan terus praktikal. Malam tu saya bermalam di saujana puchong. Sampai je rumah kak jamie terus keluarkan barang untuk siapkan bantal kucing kaler pink yang dah lama kakak ipar request tapi asyik tangguh sebab malas nak jahit pakai tangan. Setelah berhempas pulas dengan mesin jahit yang susah uuntuk digunakan, maka siap la bantal kucing kaler pink~

Kami gerak ke rumah Faiz (abang) di Semenyih lepas isyak. Masa sampai sana Sara tengah tidur.Katil Sara diletak kat depan TV tapi dia selamba badak je tido.Siap ada kelambu lagi. Teringat dulu-dulu masa adik-adik kecik diorang tido dalam kelambu bentuk macam tudung saji, boleh kembang kuncup macam payung, Kaler pink jugak . Singgah di semenyih tak lama sebab hari dah lewat malam. Dalam 10.30 pm kami pun gerak balik ke Puchong tapi salah masuk highway- maka lambat sampai rumah =..=

 baby allyssa tgh turu~

Esoknya dengan menaiki metrobus bernombor 21 saya menuju ke midvalley utk date dengan 3 orang net-pal, 2 perempuan, 1 lelaki. Nervous sebenarnya sebab first time naik bas dari saujana puchong & turun kat midvalley.Sambil-sambil dating kami menjenguk IT fair sekali mencuci mata. Makan tengahari di sushi king buat pertama kali juga- saya order oyako-don, nasi yang dikukus dengan telur & ayam? Memang noob pasal makan kat sushi king ni, awal-awal tengok sushi berputar-putar tak nampak pun yang berkenan sebab tak sama dengan sushi yang boleh dibeli kat Jusco. Piring pertama saya ambik kaler purple, mahal-sebab udang. Lepas makan solat dan pusing-pusing IT Fair lagi sekali, singgah kat MPH beli novel dan balik. Esoknya saya bersin tak sudah-sudah sampai ke tengahari. Dah la balik ke shah alam naik bas. Malam tu saya demam mungkin disebabkan terkejut suhu, berjalan tengah panas lama-lama tiba-tiba naik bas yang ada aircond. Esoknya saya tak lalu nak ke kelas, maka tidur je kat bilik.

entrance IT fair

3 budak comey~

bersambung~
Related Posts with Thumbnails