Pemerhati

Saya, adalah orang yang tak bnyak bercakap..boleh la nak kata pendiam. Bukan nak kata sbnarnya lebih suka jadi pemerhati, tp mmg xde input/isi nak dicakapkan. Bila jadi pemerhati, macam2 kita boleh nampak lagi2 kalau subjek pemerhatian kita tu MANUSIA.Even dalam eksperimen kat makmal sains masa sekolah dulu pun kena tulis bab pemerhatian. Tapi kat sekolah xde eksperimen memerhatikan org :3. Dalam pemerhatian tu kita bleh nmpak apa yang dia buat, apa yg orang tu cakap, apa reaksi org yang mendengar ckp dia, dan apa pulak kesannya. Bercakap pulak tak tertakluk kpd percakapan lisan yg boleh didengar dengan telinga, segala apa yg kita taipkan kat dunia sarang labah2 ni pun boleh dikira 'percakapan' juga. Kalau tgk balik, tak kira di mana jua anda berada, igtlah org tersay...eh... tak kira di mana anda berada, kena igt yg kita sentiasa diperhatikan. Tak kira yg perhatikan tu parents anda, kawan2, secret admirer, stalker, cctv dan kita selalu diperhatikan olehNya walaupun anda duduk sorang2 dalam bilik. Jadi mari beringat2 selalu~

Jom jadi pemerhati keindahan alam~

Comments