Thursday, 16 December 2010

entri 3 hari cuti - lemet & koci, kebun, kerepek pisang

di-copy dari diari harian aku..hahahaha
 -----------------------------------------------------------------
12 dis 2010
2220H
Rumah langkap

Jun, julai, ogos, September, oktober, November, disember…peh lama gak aku tak sentuh diari nih..hahahaha…aku terpikir tadi masa cuti ni nak update diari hari2 (kalau rajin ler).hehehehe…
Hari ni aku bangun macam biasa, dalam kul 930 pg, sarapan bihun goring sambil tgk tv. Mlm smlam han balik rumah tp tghri td dia dah gerak nak balik sbb balik pn nak g kenduri kawan dia je… aku dok melepak je kat rumah xde apa nak dibuat. Mak ngan bapak g kenduri kawin kat rmah paman soleh ngan kenduri kat ayer hitam. Aku tgk tv , baca manga, godek2 laptop. Ptg td boring2 sambil tgk tv tiba2 mak hulur pisang yg dah dilenyek, kelapa parut ngan daun pisang….tak lain tak bukan nak buat lemet aka lepat pisang ler tu…hehehe dah lama tak buat…sambil2 tu mak suruh fatin buat kuih koci…bila dah setelkan lemet aku pn tlg2 bungkus koci tuh…hahaa ada yg jadi ada yg tak jadi…
Mlm2 aku tak tau nak buat apa last2 main minesweeper…dulu tak reti main skrg dah tau..yeay dah lepas tahap beginner ngan medium…nak setelkan level paling tinggi plak :P
Rancangan utk esok? Aku rasa nak bersihkan sesawang yg macam dah berpuluh tahun menapak kat rumah ni…cam rumah hantu plak…harap2nya plan tu tak tinggal plan je esok…huhu
Oh no baju banyak gila tak  berlipat… *___*
 -----------------------------------------------------------------------
14 dis 2010
1555H
Rumah langkap
Kelmarin aku plan semalam nak bersihkan sawang dalam rumah, tp ak xtau pn smlm kena g kebun air kuning…aku mmg liat nak bangun terutamanya kalau kena g kebun…last2 aku bangun gak..dalam kul  730 kami bertolak naik van…agaknya dah setahun lebih gak aku tak datang kebun air kuning. Kali ni datang sbb nak membaja. Sampai2 aku macam terkejut gak sbb tgk keadaan pokok sawit yg tak sihat. Daun2 tua cam kena gigit ulat dan warna dia kekuning-kuningan. Tapi warna daun muda yg dekat2 pucuk still hijau n nmpak ok. Lpas sampai kami sarapan dulu dan lepas sarapan bapak n farid start kerja bancuh racun rumput. Aku ngan mak bancuh baja garam ngan baja2 lain yg aku baru 1st time nmpak. Kerja2 membaja berlanjutan sampai jam 10 labih iaitu bila baja yg dibawak tu semua dah habis. Aku basuh guni baja garam, basuh kasut but getah n lepak dalam van sambil tgk langit. Birunya langit hari tu…harapnya pokok2 sawit semua berbuah la bnyak2 ye…

 -------------------------------------------------------------
15 dis 2010
2242H
Rumah langkap
Smlam lupa nak tulis pasal buat kerepek pisang…ye kerepek pisang yg dah lama tak buat dalam kuantiti yang banyak. Lepas bngun dan sarapan biskut inti perisa lemon, mak suruh sihah kopek kulit pisang…gila gedabak pisang tu..nama pisang tu errr…dah lupa…huhu…kopek kulit pisang ada caranya. Kalau nak elakkan getah pisang tu melekat pada pisau atau tangan, kena letak minyak masak kat pisau tu..(sila jangan guna minyak petrol dan sewaktu dengannya) kemudian baru la dapat kopek pisang dengan selamat…nnt nak basuh tangan n pisau tu pn lagi mudah ^^. Lepas siap kopek kulit, maka seterusnya aktiviti menjadikan pisang tersebut kepada bentuk yang senang dimakan. Ikut cara mak sagat pisang tu pakai alat penyagat. Sama ada nak jadikan pisang tu berbentuk leper cam kerepek pisang biasa atau bentuk macam hancur besar anak mancis tu pn bole jer…macam dalam gambar ni ha.yang kaler oren tu la alat sagat yang aku guna.
Pisang ni disagat n diletak atas daun pisang dulu sbb kalau terus sagat masuk dalam kuali, nnt pisang2 tu bertindih n bila digoreng tak masak sepenuhnya sbb ada bhgn yg melekat.mmg leceh sikit..bila dah panaskan minyak utk menggoreng, campakkan garam sikit dalam minyak tu. Kalau tak silap utk tambah rasa masin dalam kerepek tu nnt. Goreng sampai tekstur dia cam agak2 dah rangup(tekan2 pakai sudip bukan rasa pakai mulut) dan warna kekuningan. Goreng kerepek ni jangan tinggal lama2 nnt hangus sbb kerepek ni nipis so dia cepat  je masak.
Tuskan kerepek yg dh masak  atas surat khabar lama. Bila dah sejuk baru bungkus atau simpan dalam Tupperware/balang..jangan bungkus masa panas2 sbb nnt kerepek tu cepat masuk angin & jadi lembek, x rangup.


Wednesday, 1 December 2010

bercakap dalam hati pt.4

Sungguh. Aku mmg susah betul nak paham kenapa cara interaksi mereka camtu rupanya. Dah 3 minggu aku menumpang kat sini, macam-macam intonasi suara aku dengar. Manja, biasa, marah, meninggikan suara, merajuk, memujuk dan lain-lain lagi. Aku yg duduk mendengar ni mula rasa risau, rasa takut, apatah lagi bila nada suara mereka dah nak menjurus ke arah bergaduh. Selama aku dok kat rumah bersama mak ngan bapak, aku tak pernah la pulak dengar parents aku ni gaduh-gaduh sampai nak meninggi-ninggi suara. Jadi bila dapat pengalaman baru camni aku jadi gelabah dalam hati. Mujur la takde insiden membaling pinggan mangkuk, baling selipar jepun, pasu bunga atau tv plasma dan yang sewaktu dengannya. Dan yang paling aku pelik, gaduh2 pn paling lama sejam pastu dah berbaik balik..sungguh aku mmg tak paham hidup berumahtangga. Ye lah, aku mana nak pnah gaduh-gaduh sayang jauh lagi gaduh-gaduh rumahtangga, ate dah x kawin lagi nak buat camne.

Dan itulah, setakut mana pun aku semua rungutan takkan kedengaran sbb aku cuma bercakap dalam hati :)

Tuesday, 23 November 2010

Pengakhiran Zaman Bujang : Faiz & Liza Day 2 + Zharif & Hajar

20 Nov 2010

Majlis bagi meraikan pasangan mempelai Faiz & Liza diadakan sehari selepas mereka selamat diijabkabulkan. Bertempat di Taman Botani Putrajaya, kami sekeluarga bertolah dari puchong seawal 10 pagi sbb nak pastikan preparation tempat, catering etc berjalan lancar. Jamuan makan start jam 12 tghri manakala pengantin turun padang pada jam 1 tghri. Kami mmg x buat pelamin so mmg terus makan beradab je la..selesai makan & acara potong kek, pengantin gi bergambar n bersalam-salaman dengan para tetamu yg terdiri dari saudara mara & sahabat handai.

Pengapit lelaki(abg aku gak), pengantin, n pengapit pompuan

 pengantin n 2 org anak sedara
 familyku yg hadir ( 3 org adik x dtg sbb nak exam besau)
 view tasik di taman botani
 permandangan indah taman botani yg dihiasi bunga2 :)

21 Nov 2010

Keesokan harinya pula majlis perkahwinan rakan batch 10 Palapes Laut uitm, Zharif Farhan Ghazali & pasangannya senior palapes gak, pn Wan Nurhajar Wan Zakaria. Zharif adalah org kedua dalam batch kami yg kawin muda selepas Iman yg menamatkan zaman bujangnya setahun lepas & dah pun ada sorang cahaya mata. Akad nikah diadakan sebelah pagi tp aku x dapat tgk, jadi hanya attend majlis persandingan yang diadakan di club house bukit mahkota. Pengantin tiba diiringi paluan kompang dan lalu di bawah laluan pedang disediakan khas oleh pegawai-pegawai psstldm. Later on pengantin bersanding di atas pelamin yg bertemakan warna merah putih & selepas tu makan beradab. Kami warga ombak 10 sempat bergambar bersama-sama pengantin sebelum pulang ke rumah masing-masing.

antara warga Ombak10 yg hadir

 pengantin tiba

gambar kenang-kenangan

Saturday, 20 November 2010

Pengakhiran Zaman Bujang Day 1

Tajuk macam nak buat review konsert live penyanyi2 lagu anime XD Tapi sbnarnya tajuk ni berkaitan ngan pengakhiran zaman bujang abg aku yg bernama Faiz pada petang 19 nov 2010.Preparation saat akhir utk dulang mas kahwin & hantaran rantai & dulang cincin selesai sebaik sahaja solat jumaat tamat..lepas semua siap, maka kami pn bergerak ke Pejabat agama Islam Daerah Sepang.Perjalanan mengambil masa dalam 30 minit dari Bandar Bukit Puchong.Selamat tiba dan awal dari yang dijadualkan sbb akad nikah diadakan selepas asar.

Kemudian selepas tazkirah oleh ustaz selaku wali hakim bagi kak Liza (dah 2 tahun memeluk Islam, Alhamdulillah) Faiz & kak Liza selamat diijabkabulkan setelah 2 kali akad.Lepas sesi bergambar keluarga kedua-dua belah pihak , semua bergerak ke rumah Faiz & Kak Liza di Semenyih utk jamuan makan.



 bekas cincin
 mas kahwin RM 786.90
 rantai emas
 kereta pengantin..haha
 bakal pengantin tgh sain dokumen
 tazkirah ringkas oleh wali hakim
akad nikah :)

Wednesday, 17 November 2010

Pengorbanan

Aidiladha mmg dah sinonim sgt ngan istilah pengorbanan.Anda semua dah sedia maklum malah dah hapal agaknya kisah pengorbanan dalam sejarah Islam ttg Nabi Ibrahim a.s. & Nabi Ismail a.s. Bagi aku pulak, tahun ni ada beberapa pengorbanan yg terpaksa dilakukan di hari raya haji nih..huhu

Pertamanya aku terpaksa mengundurkan diri dari rombongan JPK teratai UiTM ke Padang, Indonesia(free) 16-20 November2010 sbb abg aku nak nikah 19 nov dan kendurinya 20 nov =..=..aaa jeles gler ngan member2 lain.Peluang skali seumur hidup kot..

Keduanya raya haji tahun ni tak beraya kat perak, tapi kat puchong(rumah kakak).Tolong siapkan barang2 utk kenduri abg aku gak..=..= malam raya selaluny rilek2 je tak buat apa tp mlm td aku ngan kakak sibuk dok menggubah duit mas kawin. Jenuh ooo sampai kul 3 pagi baru siap.

Testing buat bunga pakai duit buruk2 dulu
 Gubahan yg dah siap
Tutorial camne nak buat bunga leh dapat kat sini: Blog Amirul Syafique

Salam Aidiladha 1431H buat semua muslimin & muslimat :)

Monday, 15 November 2010

I'm Hot

bukan aku yg hot ye...huhu..i'm hot ni sbnarnya adalah tajuk video utk assgnment subjek digital audio & video technology sem yang baru je habis ni...temanya adalah global warming. lecturer x bg kteorang guna pelakon manusia so medium lain yg aku rasa senang nak diguna adalah paper drawing.Sebenarnya video ni ada bnyak version, dan ni aku rasa yang paling complete sbb bebudak group aku nak bawak video ni masuk pertandingan. disebabkan aku dah balik rumah lepas exam habis jadi aku tak dapat nak tolong bahagian editing.cuma dapat lukiskan watak2 n props je..Thanks to my groupmate Dayang Noor Faiezan, Mohd Azhar, & Farhana.^^



video

Monday, 1 November 2010

Sarach

Dengan sesuka hatinya aku buat satu perkataan

sarapan + lunch = sarach

sarach arini adalah roti gardenia kosong sebanyak 6 keping dibakar dilengkapi dengan sebotol wedang jarang(air masak) 1 liter. jangan dipandang rendah kesedapannya terutama dikala perut kosong. kerangupan roti bakar yg masih panas mmg xde tandingan..hehe..apa - apa pun Alhamdulillah...ada gak rezeki .

 rupa roti yang agak geseng @ hangit @ terlebih bakar di samping nota2..

malas nak kluar beli makanan punya pasal la katakan..lagipun kul 2 sat lagi exam - paper digital audio & video technology...ntah dapat jawab ke tak...sarach ni adalah tak lain tak bukan satu solution nak mengelakkan diri dimalukan dengan bunyi perut kosong yang kuat gila babeng malah bunyinya seolah-olah bunyi ken**t...pengalaman lalu memberi pengajaran..hukhukhuk

wish me luck for tomorrow's paper too ^^

Tuesday, 26 October 2010

Birth day anniversary bukanlah special sgt

...terutamanya kalau hari tersebut lengang tak diisi sebarang aktiviti..Terperuk saja dalam bilik..
..jangan hiraukan post ni...ni luahan budak tak puas hati sbb dia kempunan kek besday.
..dia jugak tak puas hati sbb besday anniversary dia sambut ngan study utk exam subjek entrepreneurship 27 hb nnt.
... sedih je sbb dia beli kek chocolate moist 10 hengget utk diri sendiri. xde icing pun. xde lilin dia leh kompromi lagi.
...satu2nya org yg wish birthday in person adalah roomatenya, siap nyanyi lagi..mmg dia sayang lebih la ngan roomate dia yg sorang ni...tapi tahun depan dia dah takde, dah habis blaja...
..tapi walau x best macam mana pun hari ni, sangat terharu sbb ramai yg wish birthday kat fb, sms, ym dsb..mmg ramai. Thanks u ols :)

-tapi tu pn sbb ada fb notification.. Heh.. jom sambung dgar Misteri Jam dua Belas radio Ria singapura....

miggu ni tiap2 malam kita buat senaman camni ye..for the sake of final exam ..haha

Sunday, 24 October 2010

Thank You


belum 25 hb lagi..xpe la post awal sikit..semua diatas adalah org2 (+benda) yang penting dalam hidup saya..terima kasih semua :)

Sunday, 17 October 2010

Silly-Go-Round

video

(Yume kara samete mo
Kono te wo nobasu yo……)

Onaji tsuyosa de yobi au
Kokoro ni nareru no naraba
Nanninbun no kizu demo
Boku wa uketomerareru yo

Mou sukoshi datte ki ga surunda
Kono kabe ga kuzureru reimei

Yume kara samete mo
mada minai yume no hou made
Bokura wa hitori de
hashiri tsudzukeru shika nainda
Korogari mayotte tsukuridasu
boku no inryoku ga
Itsuka Kimi he

Sabishisa ni nagasaretari
Uso wo uso de kakushitari
Nandomo machigaeta no ni
Mata “Saigo no koi” wo shite

Miakita hazu no tasogare ga
Konna ni kirei dato naita

GOORU no tsumori de
RISETTO BOTAN ni tobikonde
Bokura wa guruguru
onaji basho wo mawatterunda
Ikioi makase de itsuka wa
kinou no inryoku wo koeru,
kimi to

Boku wa kimi ni deau

Yume kara samete mo
Bokura wa yume wo noritsui de
Mada minu dareka ni korizu ni
Kono te wo nobasunda
Tarinai kokoro to karada ga
ai wo sagasu inryoku ga todoku,
kimi ni
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

(Yume kara samete mo Kono te wo nobasu yo……)
(Even after waking up from my dream
I’ll reach out my hand)

If it makes me able to get the heart
with which we can call each other in the same strength,
I can accept all wounds,
no matter how many they are

I feel it coming soon,
the dawn that will break this wall

Even after waking up from our dreams,
we still have to keep on running
toward the dreams
we haven’t seen yet
I’ll wander about and make gravity
It will reach you some day
pull me back to you

I was swayed by loneliness
and lied to cover up a lie
Though I’ve made many mistakes,

I fall in love for “the last time” again

I cried to see the beauty of the twilight
that I must have gotten tired of seeing

We jump on reset buttons,
taking them for our goals
We’re going round and round
in the same place
Depending on the momentum,
I’ll get out of the yesterday’s gravity some day
With you

You and me, we’ll be together

Even after waking from our dreams,
we fall into other dreams
and still reach out our hands
to someone yet to be seen
In search for love,
the unfulfilled heart and body of mine make gravity
It will reach you

(As I awaken from my dream I will reach out with my hands…)


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ni lagu Op anime lama .hack//Roots.
walaupun lagu lama tapi aku cukup suka dengar lagu & menghayati lirik2nya...
lagu jepun bagi aku penuh ngan makna2 tersirat, dan jugak bak kata sensei nihongo org jepun selalu gambarkan keindahan alam dalam surat, mybe lirik lagu pun termasuk skali
bukannya semata2 ayat2 aku rindu kau, aku cinta kau, aku benci kau etc :P enjoy~

Tuesday, 5 October 2010

Bercakap Dalam Hati : part 3 (Jelous)

aaaaaaaa

tiba2 aku rasa jelous.

jelous tgk org muka comey.

jelous tgk org lain pnya blog post leh tulis post yang klakar2.

jelous kengkawan jpk leh g indon raya haji nanti.

jelous tgk org lain ada couple.

jelous tgk gambo org pi beraya sakan kat open house yang berlambak2.

jelous dgn orang yang bleh fokus kat study tanpa perlu pikir nak handle program2 kolej.

jelous kat kawan2 yang dah siapkan assignment.

dan lagi satu

jelous kat sorang kawan ni dia dapat netbook sempena besday dia.

kalau la semua perasaan jelous ni boleh ditukar dengan kadar 30 batang sate per jelous alamatnya bukak bilik terbuka raya la aku esok.

Tapi apekan daya aku bukan Doraeemonnnn...

Esok ada final test jepun..kena study kanji.

Bye

Sunday, 3 October 2010

Birthday gift request

Ezzat Afiq tuan empunya blog LakaranHidupku telah melancarkan kempen "Jom bg hadiah besday kat saya"..hehe..cara2nya adalah dengan melukis sebarang bentuk karikatur beliau sebagai hadiah birthday (30 sept yang lepas) kepadanya...Jika anda menyertai kempen ni, maka anda akan mendapat hadiah dalam bentuk lukisan karikatur diri anda oleh Ezzat!! Jadi rebut peluang ini seperti saya!! Tawaran dibuka hanya sehingga 7 Okt 2010 sahaja..untuk keterangan lanjut sila rujuk blog beliau...TQ~~

ni lukisan yg saya lukis utk bday boy..hehe



dan as a reward EA lukis ni utk saya~

Friday, 24 September 2010

masa yg berlalu, masa yg berjalan, masa hadapan

lagi lukisan berdasarkan gambar asal. 1st time lukis kamera besau tu..apakenamanya? DSLR?
based on pic of ; farah azyan mohd mokhtar

p/s..masih tak berapa reti nak mengaler pakai pshop...

Sahabat

-lineart-
-based on pic of : nor fajilah johari-

Sunday, 19 September 2010

Gambar Raya 2010

Last day of Ramadhan ^^,



preparation utk mendapatkan santan utk lemang. gambar kiri: abg sham tukang buang sabut kelapa, gambar kanan, farid: tukang mesin kelapa


parut daun pandan utk dapatkan pati -campur dengan santan n pulut- supaya lemang lebeh wangiii .
tukang sagat : aku..haha


buluh lemang yang dah siap diisi daun pisang- siap utk dimasukkan pulut n santan. disediakan oleh wak pian

jom bakaq lomang

ketupat bawang, ketupat sate, ketupat bantal(aka ketupat bawang x jadi) n periuknya , my fav part. 
tukang anyam : aku sihah, abg awie, dibantu oleh mira n aiman(tukang kacau)


bakar sate utk berbuka :)


malam raya bermain bunga api..yeay seronoknyer..
tukang main : budak2 kecik n bapak budak serta paman2 budak kecik tersebut

Days of Syawal

aiskrim attaduri di pagi raya. setengah tong rm 75 .aiskrem pnya cone also included
bermaaf-maafan
lepas mintak maap terus serbu eskrem..haha

hari raya main game zombie ramai2 sampai kena marah sebab menyalahgunakan kemudahan


raya ke-3 tgk junior sekolah bertunang kat rumahnya di chikus..ish jeles2...congrats to qeba


kat pintu pagar sekolah menengah melepaskan rindu kat pagar..hehe

beraya kat umah cikgu rusli (paling kiri), guru kelas masa sek. men.



beraya ramai2 di rumah kawan2 sekolah..mmg best...
Related Posts with Thumbnails