Friday, 28 November 2008

FOMDEX yang BASAH

FOMDEX-Fitness Orientation & Mental Development EXercise



kalo tak silap aku tu la maksud dier....Masa aku kadet dulu wat kat Jugra, sminggu...Pastu masa Jr. Mid kat Lentang[Pahang] sminggu gak(mmg sampai terlentang la)...Kali ni masa aku dah naik sR. Mid lak buat kat Jeram Toi, Negeri Sembilan tapi 4 hari jer...


1st day

sampai2 jer kami dah kena ngan staf KD sri klang yang mmg cam hampeh jer kalo bab taji nih...Group aku, Alpha jadi group paling last jalan...Staf tuh pantang tol kalo nampak longkang ada air je mesti sruh kteorang masuk ber 'side-roll' kat dalam tuh...Tak cakap lagi pasal lopak air berlumpur yang kena guling gak dalam tuh.....kesian tol kat kadet2 yang pakai PT putih bersih dan baru tu...trus jadi cam kaler teh susu jer...dah puas kena taji tu depa rendam kami plak kat jeram toi yang airnye sejuk dan nyaman tuh...bersihkan segala lumpur2 yang melekat...bestnyer berendam...heheheh


Dah abis kena taji tuh kami dibawak ke tempat perkhemahan a.k.a tempat tido kami...boleh tahan la besar dia utk letak 4 orangtido dalam tuh...Then personal admin...tetiba hujan lak....nasib baik le ada buat mini longkang...sbb kawasan tu cam berbukit sikit...khemah aku, yana, azah ngan una x teruk sangat kena hujan...khemah blakang la malang sbb banjir...abis basah sume....last2 dalam hujan tu aku tolong la depa wat mini longkang kat khemah tu biar air x bertakung...rajinnya aku tolong eh???[ sbnrnya aku xleh blah tgk camne depa guna cangkul/ jebak nak korek tanah....x reti!!!nasib baik aku anak kampung]


lpas makan, malam tu ada briefing sket...blablabla...pastu tido.....




2nd Day

Lepas solat subuh...makan sarapan....arini ada jungle tracking...Boleh tahan mencabar gak la...Xde apa2 yang xbesh or menarik sgt melainkan masa tgu turn nak panjat bukit tuh ada eksesais sket..."BOMMM!!!!!........LETUPAN!LETUPAN!LETUPAN!!!!!!!!!!!!Sambil menerap kat atas tanah ngan tangan kat atas kepala...abis jer turun bukit, dok berendam kat dalam sungai....Cek tgk ada pacat ke tak...SIOT ada sekor pacat kenyang dalam seluar delta tuh!!!Aku amik batu aku lenyek2 dia...abis pecah perut pacat tuh...wahahahaha...puas aku...amik ko!!!dah pakai stokin 2 lapis ngan spike boot pn bleh masuk lagi tuh...


Petang...Buat apa eh...lupa plak...Malam tu ada majlis skit...Pengarah belia datang wat ucapan skit2...pastu ada datang lak satu bala besar...Mula2 kalo tak aktiviti malam tu adalah cerakah...Tapi tetiba ditukar lak jadi BASE DEFENSE!!!!!Aku x suka base defense!!!!!!Warghhhhhh!!!!Mula2 jadi sentri...Dalam hujan yg renyai2 tapi leh kata lebat gak...Basah ngan sejuk giler xleh tahan.....Patu lpas sejam tukar jadi skuad DCFF la pulak....selang 10 min jer, ada kebakaran[lakonan jer]...pastu kena jerit "API!!!API!!!API!!!API DI SECTION 1!!!!!!"Pastu buat2 padam api....Lawak pn ada...cam anak ayam dok berlari2 dalam gelap tuh...Tapi mengantuk mmg tahap gaban la...sbb base defense start kul 12 sampai kul 5 pagi..Syaratnyer kalo base kteorg kena letup/ CO kena culik, maka gagal ler....n kami kena rendam dalam sungai kalau gagal...Musuh2 pulak di kalangan staf2 KD yg gila2...Tapi nasib baaik la CO selamat, base pn x kena letup....





sampai cni je la dulu...aku maleh nak menaip dah...

Friday, 21 November 2008

Antara BERSIN n MENGUAP...


Antara Bersin dan Menguap
oleh : everjihad


Dari Abu Hurairah radhiyallahu ta’alaa anhu, Rasulullah bersabda, :
“Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanlah itu sekuat tenagamu.


Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa karenanya”. (Shahih Bukhari, 6223)Imam Ibn Hajar berkata, “Imam Al-Khathabi mengatakan bahwa makna cinta dan benci pada hadits di atas dikembalikan kepada sebab yang termaktub dalam hadits itu. Yaitu bahwa bersin terjadi karena badan yang kering dan pori-pori kulit terbuka, dan tidak tercapainya rasa kenyang.Ini berbeda dengan orang yang menguap. Menguap terjadi karena badan yang kekenyangan, dan badan terasa berat untuk beraktivitas, hal ini karena banyaknya makan . Bersin bisa menggerakkan orang untuk bisa beribadah, sedangkan menguap menjadikan orang itu malas (Fath-hul Baari: 10/6077)


Nabi menjelaskan bagaimana seseorang yang mendengar orang yang bersin dan memuji Allah agar membalas pujian tersebut.Rasulullah bersabda:Apabila salah seorang diantara kalian bersin, maka ucapkanlah Al-Hamdulillah, dan hendaklah orang yang mendengarnya menjawab dengan Yarhamukallahu, dan bila dijawab demikian, maka balaslah dengan ucapan Yahdikumullahu wa Yushlihubaalakum (HR. Bukhari, 6224)Dan para doktor di zaman sekarang mengatakan, “Menguap adalah gejala yang menunjukkan bahwa otak dan tubuh orang tersebut membutuhkan oksigen dan nutrisi; dan karena organ pernafasan kurang dalam menyuplai oksigen kepada otak dan tubuh.Dan hal ini terjadi ketika kita sedang mengantuk atau pusing, lesu, dan orang yang sedang menghadapi kematian. Dan menguap adalah aktivitas menghirup udara dalam-dalam melalui mulut, dan bukan mulut dengan cara biasa menarik nafas dalam-dalam !!!Karena mulut bukanlah organ yang disiapkan untuk menapis udara seperti hidung.Maka, apabila mulut tetap dalam keadaan terbuka ketika menguap, maka masuk juga berbagai-bagai jenis mikroba, kuman dan debu, atau kutu bersamaan dengan masuknya udara ke dalam tubuh.Oleh karena itu, datang petunjuk nabawi yang mulia agar kita melawan “menguap” ini sekuat kemampuan kita, atau pun menutup mulut saat menguap dengan tangan kanan atau pun dengan punggung tangan kiri.Bersin adalah lawan dari menguap yaitu keluarnya udara dengan keras, kuat disertai hentakan melalui dua lubang: hidung dan mulut. Maka akan terkuras dari badan bersamaan dengan bersin ini sejumlah hal seperti debu, haba’ (sesuatu yang sangat kecil, di udara, yang hanya terlihat ketika ada sinar matahari), atau kutu, atau mikroba yang terkadang masuk ke dalam organ pernafasan.Oleh karena itu, secara tabiat, bersin datang dari Yang Maha Rahman (Pengasih), sebab padanya terdapat manfaat yang besar bagi tubuh. Dan menguap datang dari syaithan sebab ia mendatangkan bahaya bagi tubuh.


Dan atas setiap orang hendaklah memuji Allah Yang Maha Suci Lagi Maha Tinggi ketika dia bersin, dan agar meminta perlindungan kepada Allah dari syaitan yang terkutuk ketika sedang menguap. (Lihat Al-Haqa’iq Al-Thabiyah fii Al-Islam: hal 155).
.................................................................................................................................................................
Sesaja jer post artikel ni kat cni....Pengaruh dr kawan yg tengah baca artikel kat ILuvIslamDotCom....sesaja menggodek2 isi2 lain dan akhirnya terjumpa plak artikel nih....
Tapi kalo nak ikutkan, aku mmg lagi banyak menguap dari bersin, bukan menguap senyap....Tapi yang siap ada bunyi wuaaaaaaaaaahhhhhh~~~~~~~~
Selamat membaca

Wednesday, 5 November 2008

MakemaShiTaaaaaaaa~~~~~

Skrang nih aku sedang rilek2 bercuti di kampung..yeaaahhhhh..sementara nak tunggu paper last final exam yang 18 hb tuh...jenuh nak tggu..so ak pn balik la kampunggggg....muahaha....Lagipun lps ni dah trus ada training mmg xleh nak balik kg daa...

Pada beberapa hari yang lepas, iaitu masa aku naik bas Trans dari klang nak balik ke teluk Intan.....Satu insiden menginsapkan telah berlaku.....Ceritanya cenggini....

Pintu bas dah bukak....So aku pon naik la bas tu...Seat aku 5c...Nasib baik tepi tingkap...So dgn sabarnya ak pun tggu bas tu nak jalan sambil berdoa partner sblah aku ni bukan lalaki....Malangna doa aku x dimakbulkan sbb partner sblah aku tu sorang pakcik ang umurdia lbih kurang bapak aku..dalam 60-an gak kot..

Mula2 pakcik tu tercari2 seat dia katner, lpas tunjuk kat aku tiket dia n aku pun memnganggukdia pun duduk la sblah aku...Dia tanya aku balik mana...Aku pn cakap la 'Teluk Intan...'.."oooo"..pakcik tu cakap.....rasanya dia orang utara kot..

Tak lama pastu bas pun jalan....Pertengahan jalan tu pakcik tu kuarkan henpon dia...biasa jer...jenama nokia...tgk cara dia pakai tu cam expert dah...x macam bapak ak....yg agak terkial-kial gak[sori bapak...]....ak biar je la.....pastu....jeng jeng jeng....Tipon dia berbunyi...ak igtkan henpon dia g td tu....rupanya tipon lagi satu.....Dan g paling aku tak sangka dia tgh wat video conference..3G TUHHHHHHHHH...agaknya ngan anak dia kot.......

Dalam hati aku cakap...WARGHHHHHHH...henpon aku pn xde 3G....kalah aku ngan pakcik nih.....Adoi.....Walaupun appearence pakcik tu cam biasa2 jer....tapi hakikatnyer....AKU DAH KALAHHHHHH...uhuhu


sampai jer kat tluk Intan aku tercengang2 sbb bas tu berenti kat tempat lain...Rupanya dah tukar stesen....Sblm ni trun kat stesen bas lama...Skrg sume bas ekspres dah tukar gi kat stesen tuh....Tensen aku....nasib baik x jauh sgt, tapi naik teksi gak la nak gi stesen bas lama....bila naik bas nak balik rumah lak TambaNG DAH NaIKKKK!!!!! What the......HamPEH tol....adik aku cakap masa tu naik 40sen jer....ni sampai dah naik 80sen apa kes???
Dulu tambang 2.2o skrg dah jadi 3.00.....x puas hati tol....uhuhuhu..nasib baik ada duit masa tuh...

Related Posts with Thumbnails