Dapat ceramah free hari ni....

Assalamualaikum......
Hari ni kelas cuma 1 jer, subjek programming paradigm jam 9.30 pagi....Masa tgh2 sok sek sok sek lecturer mengajar tu tiba2 dia pun start bukak cerita....Bukan cerita mengumpat tau.....Lagipun tgh2 bulan puasa ni...

Dia cakap ttg cara kita belajar...setiap orang ada cara belajar masing2 dan caranya yang tersendiri...Dia cakap lagi ada orang belajar sambil dengar lagu, ada yang concentrate seratus peratus, ada yang suka buat mindmap, ada yang suka baca jer memanjang.Kemudian dia jugak cerita tentang kawan(or student, x berapa ingat) masa dia di matriks UUM.Budak tu jenis yang baca nota jer memanjang, memang jenis yang rajin+hardworking giler la.Tapi bila grad, lecturer saya cakap kawan dia dapat pointer 1.0++ je.Jadi lecturer saya ni pun pelik, kenapa jadi lagu tu pulak, sedangkan dia yang study biasa2 je pun boleh dapat lagi ok...

Lepas tu kawan dia tu apply uitm, dan dipendekkan cerita dapat grad dengan cemerlang...
Bak kata lecturer, masa kat uitm tu baru kawan dia dapat kenalpasti cara belajar yang sesuai dengan diri dia sendiri.

Point penting dalam cerita ni adalah kita kena kenali diri sendiri, potensi diri kita.Kita punya minat ni cenderung ke arah apa, dan kita kena apply apa yang kita minat tu dengan cara belajar kita.

Macam saya, sangat minat manga & anime.Jadi dalam nota2 saya biasanya saya akan lukis apa2 katun atau buat mindmap.Biasanya pakai pensel je.Kadang2 dalam kelas tengah2 belajar tiba2 boring pun saya akan lukis kartun kat sebelah poin2 penting, macam emphasize bahagian tu.

Waktu belajar bagi saya pun agak tak sama dengan orang lain...saya jenis yang suka study last minit.Dan kebanyakan masa saya rilek2 je.Surf internet, baca komik.Itu je la aktiviti yang saya buat selalu.Dalam pukul 1,2 pagi atau 5,6 pagi baru saya ada mood utk study.Saya tau yang cara saya study ni tak elok sebenarnya.Tapi nak ubah pun nant takut menjejaskan result exam pulak...So, layan jer...Adik2 yang baca blog ni, don't try this at home okay...=)

Wassalam...

Comments

eichi-sama said…
im not gonna try it since i already doing it. Hahaha