Sunday, 28 September 2008

Jom Buat Kuih Raya...

Hari ni saya tolong kakak saya buat kuih raya...hehe...bila tgk cam sedap jer...baunya apatah lagi...nasib baik aku pose...hehehe...Resipi ni pun tgk buku jer...

Biskut Corn Flakes Rangup

Bahan-bahan
A

180 g tepung gandum
60 g tepung jagung
1 1/2 cawan Nestle Corn Flakes (dikisar halus)

120 g gula kaster
60 g mentega tanpa garam
1 biji telur, dipukul sedikit
2 1/2 camca teh esen vanila

Nestle Corn Flakes, dikisar kasar [kami gantikan dengan nestum]


CARA MEMBUATNYA

1. Ayak bersama bahan A, masukkan Nestle Corn Flakes, ketepikan.
2. Pukul krim mentega dan gula hingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila.Pukul sebati.
3. Kaup balikkan campuran Nestle Corn Flakes dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Ambil 1 camca teh adunan dan bentukkan kepada bebola kecil.Setiap bebola ini disadur dengan Nestle Corn Flakes (yang dikisar kasar tadi).Letak di atas tin pembakar yang telah di lenser.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 175 darjah Celcius selama 15-20 minit atau hingga kekuningan

Saya nak letak gambar contoh yang saya dah buat...Tapi ada problem skit..Esok2 lah ye...Selamat mencuba dan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI~~~


Wednesday, 24 September 2008

Segannya...Geramnya....

Asssalamualaikum....

Hari ni kelas saya ada waktu petang je...Sebelum kelas tu saya tidur la sekejap....Kelas start pukul 2 tapi saya bangun 1.45...Dah lambat ni....Saya pun siap cepat-cepat dan terus ke kelas...

Dalam perjalanan nak ke fakulti tu sorang rakan saya ni datang dari belakang naik motor....tak pasti kenapa dia ke kolej semula...Dan dia ada cakap sesuatu....tapi saya tak berapa nak faham sebab tak dengar sangat...Saya pun sengih jer la....dan terus ke fakulti...

Mula-mulanya saya tak perasan...Tapi bila dah sampai kat lif fakulti baru saya ternampak dari cermin yang tudung saya bahagian belakang sebenarnya terangkat!!!!!tak betul-betul jatuh ke bawah...tapi nasib baik tak nampak leher....Ler....Patut la kawan saya tadi tu tegur...
Alahai...Segannya.....

Bila sampai di makmal komputer, baru saya tahu kelas batal....jadi saya pun duduk-duduk surf internet sorang-sorang...Tiba-tiba kawan saya yang lagi sorang ni mintak doc. word tentang requirement utk proposal yang kami kena hantar esok...dan doc. tu ada kat dalam pendrive....tapi yang geramnya bila saya buka pendrive tu KOSONG!!!!
Dan langsung tak ada apa2 folder ataupun file yang tinggal....Geramnya!!!!!

Sebenarnya kes file & folder hilang ni dah pernah jadi sebelum ni...kat makmal yang sama juga...Tak tau la sama ada lab ni punya pc yang bermasalah ataupun PC saya yang menternak virus....uhuhuhu....

Thursday, 11 September 2008

Geass Banner

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Monday, 8 September 2008

Dapat ceramah free hari ni....

Assalamualaikum......
Hari ni kelas cuma 1 jer, subjek programming paradigm jam 9.30 pagi....Masa tgh2 sok sek sok sek lecturer mengajar tu tiba2 dia pun start bukak cerita....Bukan cerita mengumpat tau.....Lagipun tgh2 bulan puasa ni...

Dia cakap ttg cara kita belajar...setiap orang ada cara belajar masing2 dan caranya yang tersendiri...Dia cakap lagi ada orang belajar sambil dengar lagu, ada yang concentrate seratus peratus, ada yang suka buat mindmap, ada yang suka baca jer memanjang.Kemudian dia jugak cerita tentang kawan(or student, x berapa ingat) masa dia di matriks UUM.Budak tu jenis yang baca nota jer memanjang, memang jenis yang rajin+hardworking giler la.Tapi bila grad, lecturer saya cakap kawan dia dapat pointer 1.0++ je.Jadi lecturer saya ni pun pelik, kenapa jadi lagu tu pulak, sedangkan dia yang study biasa2 je pun boleh dapat lagi ok...

Lepas tu kawan dia tu apply uitm, dan dipendekkan cerita dapat grad dengan cemerlang...
Bak kata lecturer, masa kat uitm tu baru kawan dia dapat kenalpasti cara belajar yang sesuai dengan diri dia sendiri.

Point penting dalam cerita ni adalah kita kena kenali diri sendiri, potensi diri kita.Kita punya minat ni cenderung ke arah apa, dan kita kena apply apa yang kita minat tu dengan cara belajar kita.

Macam saya, sangat minat manga & anime.Jadi dalam nota2 saya biasanya saya akan lukis apa2 katun atau buat mindmap.Biasanya pakai pensel je.Kadang2 dalam kelas tengah2 belajar tiba2 boring pun saya akan lukis kartun kat sebelah poin2 penting, macam emphasize bahagian tu.

Waktu belajar bagi saya pun agak tak sama dengan orang lain...saya jenis yang suka study last minit.Dan kebanyakan masa saya rilek2 je.Surf internet, baca komik.Itu je la aktiviti yang saya buat selalu.Dalam pukul 1,2 pagi atau 5,6 pagi baru saya ada mood utk study.Saya tau yang cara saya study ni tak elok sebenarnya.Tapi nak ubah pun nant takut menjejaskan result exam pulak...So, layan jer...Adik2 yang baca blog ni, don't try this at home okay...=)

Wassalam...

Thursday, 4 September 2008

bERcuTi kat panGkoR...

Percutian ke Pulau Pangkor selama 2 hari 1 malam pada 23-24 Ogos 2008


Burung enggang pon ada


Karaoke...sedap ke???


Pusing2 pulau nak bot lpas snorkling


Delta...kawaiii


Seagull Resort


Aku jadi kameramen...


balik dari mandi laut...


Kawaii abis...


View


Buaian nak tercabut dah...


Lumut


Bus stop sek.2


Merenung masa depan...peh!


Masa kat dalam feri...tak mabuk pun....
Related Posts with Thumbnails