Tuesday, 30 December 2008

Sepanjang ACT...

Annual Continuous Training....tension bila pikir benda ni...sebab apa???sebab kena pegi KDSI 1 la!KDSI 1 tu abenda lak???Cari la kat internet sendiri...muahaha....


Selama 2 minggu training kat situ mmg x dinafikan sentiasa terasa nak balik rumah...Apatah lagi bila kena beraya haji kat sana...memang terkorban sungguh la...uhuuhuhu....walaubagaimanapun, aktiviti2 best yang dirancangkan sikit sebanyak mengubat ati yang lara nak balik....ni la jadualnya.....

30/11/2008
-tarikh melapor kat KDSI
-personal admin
-pembahagian kumpulan ikut divisyen----sebab orangnya ramai sgt, 6 uni dalam 150 org(sr mids shj)...aku kumpulan Zain Alfa

1/12/2008
-Taklimat dr pegawai
-ujian renang (malu siot, x pas lagi)
-ujian kecergasan (yang ni semestinya lulus)-larian 2.4 + sit up + lompat dengan 2 kaki +larian 4x10 m
-stand by bed(aku menyampaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh ngan benda ni)

2/12/2008
-ceramah kat pusat kepimpinan
- gi WASPADA- buat simulasi bawak kapal....last2 kapal langgar pelabuhan...hahahaah
- stand by bed lagi huh


3/12/2008
-kelas - Communication 2, maritime Law 2, seamanship
-wall climbing
-another stand by bed


4/12/2008
-melawat PASKAL (Pasukan khas Laut)
-sukan Bola Tampar (jadi penyokong jer)
-warghhhh stand by bed

5/12/2008
-Melawat PUSTAKMAR (Pusat Taktikal Maritim)
-Taklimat/ ucapan CO KDSI
-Boating (naik laser/ kapal layar sambil mintak no tipon abg kapal layar...hehehe)
-Stand by bed

6/12/2008
-larian teluk Batik (penatnyer berlari dari KDSI sampai ke teluk batik...x larattttt)
-Lawatan ke galeri Panglima Tentera Laut
-main Hoki Geladak (Best gak....walaupun 1st time main)
-Happy hour (aktiviti menambah dosa -_-)

7/12/2008
-Sukan bola sepak(jadi penyokong lagi)
-Fitting baju no.1 & messkit
-Own time work
-Perbincangan malam mesra


8/12/2008
-jamuan Hari Raya Aidiladha (huhuhuhhuhu)
-Shoreleave
-Public Speaking (merepek repek jer buat benda nih...buang masa jer)

9/12/2008
-Melawat Balai Bomba...(buat apa??Pakai BA set masuk rumah asap..tau tak BOMBA tu maksudnya Badan Operasi Mencegah Bencana Alam??aku pun baru tau masa tu)
-rentas halangan...memang merentas abis
-Stand by bed saja


10/12/2008
-melawat TANGKAS - latihan simulasi kebanjiran kapal...nasib baik x lemas huhuhu
-Survival...belajar pokok2 yang boleh dimakan kalo sesat dalam hutan...
-Tgk Movie...lupa tajuk
-Taklimat sailing

11/12/2008
-Sailing seharian naik Fajar Samudera...malangnya baru sampai depan pangkor enjin kapal rosak plak balik lumut naik feri

12/12/2008
-coure critic
-Malam mesra- jamuan makan

13/12/2008
-Balik UiTM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


tu la sikit sebanyak aktiviti aku masa ACT aritu.........



Saturday, 27 December 2008

Apa pendapat korang????

benda ni aku kait + jahit sendiri...Kawan aku cadang aku wat bisnes jual benda ni....Aku pn ada terpikir pasal benda tu gak.......




pandangan dari belakang



rerambu ramba tali penjerut




bunga dicilok dari koleksi mak aku...tambah jahitan nama kawan aku[ Nana ]




Full View



Benda ni bleh dijadikan bekas henpon...utk pompuan sesuai ler.....so kalo ada sapa2 nak wat tempahan leh ler contact....Rasa2 kalo jual, brapa hengget leh dapat eh??


Wednesday, 24 December 2008

NGeriiiiiiiiiiiiiiiii SIOT!!!!!!

Semalam telah berlaku peristiwa ngeri dalam sejarah hidup ADIK aku...uhuhuhuu...
Sesungguhnya dia terpotong jarinya sendiri!!!!Pakai parang lak tuh.....Adui...Aku tengok pn x sanggup...memang rata abis hujung jari dia....nasib baik just terpotong kuku sket jer...x kena tulang.....


wuwuuuuuu....darah banyak kuar desuuuuuuu....aku yang bawak dia gi klinik....doktor tu pn gelakkan jer....wuwuuuuuu

Friday, 19 December 2008

3 weeks hell is overrrr~~~~

Wuahhhhhhhh~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akhirnya abes gak training ACT yang memenatkan tuh...Skrg nih ada kat kampung...Thun dpan la aku update blog eh...

Friday, 28 November 2008

FOMDEX yang BASAH

FOMDEX-Fitness Orientation & Mental Development EXercise



kalo tak silap aku tu la maksud dier....Masa aku kadet dulu wat kat Jugra, sminggu...Pastu masa Jr. Mid kat Lentang[Pahang] sminggu gak(mmg sampai terlentang la)...Kali ni masa aku dah naik sR. Mid lak buat kat Jeram Toi, Negeri Sembilan tapi 4 hari jer...


1st day

sampai2 jer kami dah kena ngan staf KD sri klang yang mmg cam hampeh jer kalo bab taji nih...Group aku, Alpha jadi group paling last jalan...Staf tuh pantang tol kalo nampak longkang ada air je mesti sruh kteorang masuk ber 'side-roll' kat dalam tuh...Tak cakap lagi pasal lopak air berlumpur yang kena guling gak dalam tuh.....kesian tol kat kadet2 yang pakai PT putih bersih dan baru tu...trus jadi cam kaler teh susu jer...dah puas kena taji tu depa rendam kami plak kat jeram toi yang airnye sejuk dan nyaman tuh...bersihkan segala lumpur2 yang melekat...bestnyer berendam...heheheh


Dah abis kena taji tuh kami dibawak ke tempat perkhemahan a.k.a tempat tido kami...boleh tahan la besar dia utk letak 4 orangtido dalam tuh...Then personal admin...tetiba hujan lak....nasib baik le ada buat mini longkang...sbb kawasan tu cam berbukit sikit...khemah aku, yana, azah ngan una x teruk sangat kena hujan...khemah blakang la malang sbb banjir...abis basah sume....last2 dalam hujan tu aku tolong la depa wat mini longkang kat khemah tu biar air x bertakung...rajinnya aku tolong eh???[ sbnrnya aku xleh blah tgk camne depa guna cangkul/ jebak nak korek tanah....x reti!!!nasib baik aku anak kampung]


lpas makan, malam tu ada briefing sket...blablabla...pastu tido.....




2nd Day

Lepas solat subuh...makan sarapan....arini ada jungle tracking...Boleh tahan mencabar gak la...Xde apa2 yang xbesh or menarik sgt melainkan masa tgu turn nak panjat bukit tuh ada eksesais sket..."BOMMM!!!!!........LETUPAN!LETUPAN!LETUPAN!!!!!!!!!!!!Sambil menerap kat atas tanah ngan tangan kat atas kepala...abis jer turun bukit, dok berendam kat dalam sungai....Cek tgk ada pacat ke tak...SIOT ada sekor pacat kenyang dalam seluar delta tuh!!!Aku amik batu aku lenyek2 dia...abis pecah perut pacat tuh...wahahahaha...puas aku...amik ko!!!dah pakai stokin 2 lapis ngan spike boot pn bleh masuk lagi tuh...


Petang...Buat apa eh...lupa plak...Malam tu ada majlis skit...Pengarah belia datang wat ucapan skit2...pastu ada datang lak satu bala besar...Mula2 kalo tak aktiviti malam tu adalah cerakah...Tapi tetiba ditukar lak jadi BASE DEFENSE!!!!!Aku x suka base defense!!!!!!Warghhhhhh!!!!Mula2 jadi sentri...Dalam hujan yg renyai2 tapi leh kata lebat gak...Basah ngan sejuk giler xleh tahan.....Patu lpas sejam tukar jadi skuad DCFF la pulak....selang 10 min jer, ada kebakaran[lakonan jer]...pastu kena jerit "API!!!API!!!API!!!API DI SECTION 1!!!!!!"Pastu buat2 padam api....Lawak pn ada...cam anak ayam dok berlari2 dalam gelap tuh...Tapi mengantuk mmg tahap gaban la...sbb base defense start kul 12 sampai kul 5 pagi..Syaratnyer kalo base kteorg kena letup/ CO kena culik, maka gagal ler....n kami kena rendam dalam sungai kalau gagal...Musuh2 pulak di kalangan staf2 KD yg gila2...Tapi nasib baaik la CO selamat, base pn x kena letup....





sampai cni je la dulu...aku maleh nak menaip dah...

Friday, 21 November 2008

Antara BERSIN n MENGUAP...


Antara Bersin dan Menguap
oleh : everjihad


Dari Abu Hurairah radhiyallahu ta’alaa anhu, Rasulullah bersabda, :
“Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanlah itu sekuat tenagamu.


Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa karenanya”. (Shahih Bukhari, 6223)Imam Ibn Hajar berkata, “Imam Al-Khathabi mengatakan bahwa makna cinta dan benci pada hadits di atas dikembalikan kepada sebab yang termaktub dalam hadits itu. Yaitu bahwa bersin terjadi karena badan yang kering dan pori-pori kulit terbuka, dan tidak tercapainya rasa kenyang.Ini berbeda dengan orang yang menguap. Menguap terjadi karena badan yang kekenyangan, dan badan terasa berat untuk beraktivitas, hal ini karena banyaknya makan . Bersin bisa menggerakkan orang untuk bisa beribadah, sedangkan menguap menjadikan orang itu malas (Fath-hul Baari: 10/6077)


Nabi menjelaskan bagaimana seseorang yang mendengar orang yang bersin dan memuji Allah agar membalas pujian tersebut.Rasulullah bersabda:Apabila salah seorang diantara kalian bersin, maka ucapkanlah Al-Hamdulillah, dan hendaklah orang yang mendengarnya menjawab dengan Yarhamukallahu, dan bila dijawab demikian, maka balaslah dengan ucapan Yahdikumullahu wa Yushlihubaalakum (HR. Bukhari, 6224)Dan para doktor di zaman sekarang mengatakan, “Menguap adalah gejala yang menunjukkan bahwa otak dan tubuh orang tersebut membutuhkan oksigen dan nutrisi; dan karena organ pernafasan kurang dalam menyuplai oksigen kepada otak dan tubuh.Dan hal ini terjadi ketika kita sedang mengantuk atau pusing, lesu, dan orang yang sedang menghadapi kematian. Dan menguap adalah aktivitas menghirup udara dalam-dalam melalui mulut, dan bukan mulut dengan cara biasa menarik nafas dalam-dalam !!!Karena mulut bukanlah organ yang disiapkan untuk menapis udara seperti hidung.Maka, apabila mulut tetap dalam keadaan terbuka ketika menguap, maka masuk juga berbagai-bagai jenis mikroba, kuman dan debu, atau kutu bersamaan dengan masuknya udara ke dalam tubuh.Oleh karena itu, datang petunjuk nabawi yang mulia agar kita melawan “menguap” ini sekuat kemampuan kita, atau pun menutup mulut saat menguap dengan tangan kanan atau pun dengan punggung tangan kiri.Bersin adalah lawan dari menguap yaitu keluarnya udara dengan keras, kuat disertai hentakan melalui dua lubang: hidung dan mulut. Maka akan terkuras dari badan bersamaan dengan bersin ini sejumlah hal seperti debu, haba’ (sesuatu yang sangat kecil, di udara, yang hanya terlihat ketika ada sinar matahari), atau kutu, atau mikroba yang terkadang masuk ke dalam organ pernafasan.Oleh karena itu, secara tabiat, bersin datang dari Yang Maha Rahman (Pengasih), sebab padanya terdapat manfaat yang besar bagi tubuh. Dan menguap datang dari syaithan sebab ia mendatangkan bahaya bagi tubuh.


Dan atas setiap orang hendaklah memuji Allah Yang Maha Suci Lagi Maha Tinggi ketika dia bersin, dan agar meminta perlindungan kepada Allah dari syaitan yang terkutuk ketika sedang menguap. (Lihat Al-Haqa’iq Al-Thabiyah fii Al-Islam: hal 155).
.................................................................................................................................................................
Sesaja jer post artikel ni kat cni....Pengaruh dr kawan yg tengah baca artikel kat ILuvIslamDotCom....sesaja menggodek2 isi2 lain dan akhirnya terjumpa plak artikel nih....
Tapi kalo nak ikutkan, aku mmg lagi banyak menguap dari bersin, bukan menguap senyap....Tapi yang siap ada bunyi wuaaaaaaaaaahhhhhh~~~~~~~~
Selamat membaca

Wednesday, 5 November 2008

MakemaShiTaaaaaaaa~~~~~

Skrang nih aku sedang rilek2 bercuti di kampung..yeaaahhhhh..sementara nak tunggu paper last final exam yang 18 hb tuh...jenuh nak tggu..so ak pn balik la kampunggggg....muahaha....Lagipun lps ni dah trus ada training mmg xleh nak balik kg daa...

Pada beberapa hari yang lepas, iaitu masa aku naik bas Trans dari klang nak balik ke teluk Intan.....Satu insiden menginsapkan telah berlaku.....Ceritanya cenggini....

Pintu bas dah bukak....So aku pon naik la bas tu...Seat aku 5c...Nasib baik tepi tingkap...So dgn sabarnya ak pun tggu bas tu nak jalan sambil berdoa partner sblah aku ni bukan lalaki....Malangna doa aku x dimakbulkan sbb partner sblah aku tu sorang pakcik ang umurdia lbih kurang bapak aku..dalam 60-an gak kot..

Mula2 pakcik tu tercari2 seat dia katner, lpas tunjuk kat aku tiket dia n aku pun memnganggukdia pun duduk la sblah aku...Dia tanya aku balik mana...Aku pn cakap la 'Teluk Intan...'.."oooo"..pakcik tu cakap.....rasanya dia orang utara kot..

Tak lama pastu bas pun jalan....Pertengahan jalan tu pakcik tu kuarkan henpon dia...biasa jer...jenama nokia...tgk cara dia pakai tu cam expert dah...x macam bapak ak....yg agak terkial-kial gak[sori bapak...]....ak biar je la.....pastu....jeng jeng jeng....Tipon dia berbunyi...ak igtkan henpon dia g td tu....rupanya tipon lagi satu.....Dan g paling aku tak sangka dia tgh wat video conference..3G TUHHHHHHHHH...agaknya ngan anak dia kot.......

Dalam hati aku cakap...WARGHHHHHHH...henpon aku pn xde 3G....kalah aku ngan pakcik nih.....Adoi.....Walaupun appearence pakcik tu cam biasa2 jer....tapi hakikatnyer....AKU DAH KALAHHHHHH...uhuhu


sampai jer kat tluk Intan aku tercengang2 sbb bas tu berenti kat tempat lain...Rupanya dah tukar stesen....Sblm ni trun kat stesen bas lama...Skrg sume bas ekspres dah tukar gi kat stesen tuh....Tensen aku....nasib baik x jauh sgt, tapi naik teksi gak la nak gi stesen bas lama....bila naik bas nak balik rumah lak TambaNG DAH NaIKKKK!!!!! What the......HamPEH tol....adik aku cakap masa tu naik 40sen jer....ni sampai dah naik 80sen apa kes???
Dulu tambang 2.2o skrg dah jadi 3.00.....x puas hati tol....uhuhuhu..nasib baik ada duit masa tuh...

Tuesday, 28 October 2008

Zombie + Lucky Star Danceeeee XD

Accidentally found:



XDXDXDXDXD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, 27 October 2008

whO's mY bFWHAT????


Just wandeering around and suddenly found dis thingy...

Who's Your Anime BF?

Alphonse Elric (Fullmetal Alchemist) [YAY~]


Alphonse may have been in a suit of armour for half of his life buyt he sure is cute afterwards. He can kick butt and is the little brother of Edward Elric.

Taken from here:

http://www.youthink.com/quiz.cfm?action=go_detail&sub_action=take&obj_id=90082&filter=popular&f_cat_id=-1&time_span=year



Sunday, 26 October 2008

WhuT haPPen YesterDay...



Muahaha..as u can see, smalam adalah besday aku yang ke 20...uhuhu...mula2 pagi tu moody la gak...dah bangun awal, tp sbb boring aku pn tidurr la balik...Ptang tu aku ajak la kwn kuar jalan2....Mula2 gi beli barang skit...And then trus gi makan....uhuwaaaaa...Sdapnya sizzling ni sampai licin ak makan..




Pastu dah puas jalan2 masa dah nak balik tu ak pn bli kek utk diri sendiri..huhu...sbb xde orang nak blikan...Nak wat camne...





Pas balik tu aku pn agih2 la kek ni kat kengkawan...Depa terkezut gila babun...Tak igt besday ak tarikhnya smalam...Terkilan gak...Tp depa mmg nak celebrate pun...tapi x igt tarikh bila....

And guess what...arini depa2 yang x igt tu bg hadiah kat aku...Plushie kot...ak pn x sure...Benda kat bawah ni la...Mula2 ak x cam ni katun apa ni????X pnah tgk pn...Rupa2nya mamat kat bawah ni namanya Kyoya Hotori ke apa ntah...Ouran High School Host club...Haha...awat baju dia kaler lain ak pn tatau...



---ada rupa kyoya ke??---

Sbnarnya ak x brapa gemor patung2 nih...Tapi apa2 pun ak appriciate apa yg depa bg...Smoga persahabatan Ladies intake 12 berkekalan...AMIN...



Friday, 24 October 2008

Slamat TiNggAL teen...uhuhuhu


muahaha...da pic says it all...not really happens though...
HAPPY BIRTHDAY TO MYSELF...

Thursday, 23 October 2008

Vanilla Salt

Vanilla Salt --Kugimiya Rie -- Toradora ED Song

Romaji Lyrics n Translation

BANIRA SORUTO de [vanilla salt de] ---with vanilla salt
BANIRA SORUTO de ----------------------with vanilla salt
BANIRA SORUTO de ----------------------with vanilla salt
Burning Love -------------------------------
Burning Love

amai dake nara -----------------
if it's only sweet
soruto kakemashou -----------
pour some salt on it

dare yori mo motto motto watashi o -----
I want you to understand me more than anyone else
shitte hoshii kara sarakedashitai ---------------
so I want to disclose myself
demo dekinai no keiken Nothing ( nasshin ) --
but I can't do it with Nothing as experience
modokashi sugiru ---------------------------------
it's rather irritating

yowa sa miseyou to sure ba suru hodo ---
the more I try to show my weakness
muda ni tsuyogari subete ga ura hara -----I act tougher for no reason and everything goes wrong
hontou wa watashi nakimushi nan da -----I'm actually a cry-baby
damatte da kedo -----------------------------
although I kept quiet about it

demo, amai dake no ai wa chotto -----------------but a love that's only sweet is a little
watashi ga motome te iru mono to wa chigau --different from what I wish for

shiro to iware tara if ---------------------I'm told it's white
kuro datte icchau ------------------------I'll say it's black
sunao ni narenai -------------------------
unable to become honest
amanojaku --------------------------------I'm rebellious
suki to iware tara ------------------------if you say you like me
daikirai datte -----------------------------I'll say I hate you
ureshii noni nani itten darou ? --------I'm happy, but what am I saying?

amai BANIRA ni -------------------------just like pouring salt
SORUTO kakeru yo ni ?----------------- to the sweet vanilla...

itsuzu ni suki ni natte shimattaran ----------if I wholeheartedly fall in love
ijuuyon jikan nana nichikan zutto -----------for 24-hours, 7-days a week
anata no koto o hitasura I think ( aishin ) --I think about you continuously
kanari kyokutan --------------------------------it's rather extreme

masaka koko made anata ni hamaru to -----to be this obsessed with you
dare mo yosou nante shi te nakatta ---------no one would've expected this
tenki yohou ja atara nain da ------------------weather forecasts can't predict it
koi no yukue ha ---------------------------------about the whereabouts of love

futari de issho ni iru jikan ni ----------------------during the time spent together
kizamare ta omoide ha takara mono nan da ----the engraved memories are treasures

migi to iware tara ----------------------if I'm told it's right
hidari ni magacchau ------------------I'll turn left
sunao ni nare nai ----------------------
unable to become honest
amanojaku -----------------------------I'm rebellious
suki to iwa re tara ---------------------if you say you like me
daikirai datte --------------------------I'll say I hate you
ureshii noni nani itte n darou ?----- I'm happy, but what am I saying?
Burning Love--------------------------- Burning Love

amai dake no banira yori -----------rather than the vanilla that's just sweet
chotto shio shita hou ga ------------putting a little salt on it
amami mo mashi te yuku shi ne ---will make it sweeter
aki ga ko nai ? -------------------------and you won't get tired of it...

amai dake no ai mo sou ---------yes, even love that's just sweet
chotto shio shita hou ga --------putting a little salt on it
futari no kyori mo chijimari ---will bring our distance closer
kitto --------------------------------probably
kyou yori suteki na mirai ga matteru no ---a tomorrow that's more wonderful than today is waiting

shiro to iware tara---------- if I'm told it's white
kuro datte icchau -----------I'll say it's black
sunao ni narenai ------------unable to become honest
amanojaku ------------------I'm rebellious
suki to iwa re tara ----------
if you say you like me
daikirai datte ----------------I'll say I hate you
ureshii noni nani itte n darou ?----------------- I'm happy, but what am I saying?

amai dake nara -------------if it's only sweet
soruto kakemashou -------pour some salt on it

BANIRA SORUTO de

BANIRA SORUTO de
BANIRA SORUTO de
BANIRA SORUTO de



---------------------------------------------------------------------------------------------


Skarang nih musim putus cinta n dapat cinta baru bagi kengkawan ak...sian tgk depa nih...masing2 ada sbb...yg xde sbb pn ada...agaknye la...Bagi aku yg x pnah merasa berkapel-kapelan nih tgk dari tepi sambil merasa simpati atau gembira.....Bila baca translation lagu vanilla salt ni...haha...tatau la nape...mmg org bercinta macam lirik lagu ni kot...Tapi ak pn tatau rasanya camne kalo ltak garam kat aiskrim vanilla????

Some of the snapshooooots dat i took from Toradora anime ED:









Wednesday, 22 October 2008

aku mmg Suka BantaL...muahaha

----------------------------------------------------------------------------------
Although sometimes sensitive, when you need to be you can toughen up and be strong. Despite a tendency to procastinate, most of the time you're reliable and in an emergency you are the calmest by far. You fit well with everyone, but especially people like you.
----------------------------------------------------------------------------------

Bantal ada lah kehidupan aku~~~~Terutamanya utk sem ni di mana keje aku hanya membuta hingga ke tengah hari...kenapa bantal???kenapa bukan mangkuk merah menyala sperti adik deady-desu dapat...jawapannya terlerai apabila eden amik kuiz kat site nih...muahaha....




Monday, 20 October 2008

Test, Final , Besday & Persoalan-Persolalan....

Uhuhuhu....

Sesungguhnya esok akan start aku pnya test yang berderet2...orang lain sume dah abis test nak tunggu final jer...Aku yang amik 3 subjek ni jer yang ketinggalan...Study apa pun blom...

Start esok 21/10 - Test Statistik,
pastu 22/10 - Test Programming paradigm
and lastly 23/10 Test Java...

Besday aku beberapa ari lpas tuh...25/10...Slamat tinggal remaja...uhuhu...aku risau kna baling ngan telur je sat lagi...Cak kun cak pnya pasal...

Pastu final plak dah...
Start 29/10 paper java
31/10 paper statistik
18/11 paper paradigm....bayangkan apa aku nak wat dalam 18 hari gap antara paper tuh...huhu...balik rumah la jawabnyer...apa lagi...

Warghhhhh~~~~Training PALAPES lak xleh blah....thun ni nanpaknya aku raya haji kat KDSI lumut da...1/12 - 15/12...Dua minggu tu rasa cam hell jer...

Selain soalan2 test ngan exam yang aku tatau kuar pasal apa...wujud gak persoalan2 yang bukan2 dan juga antaranya berfaedah[?] dalam kepala aku sejak dua menjak nih...(sbnarnya dari dulu lagi...).Antaranya....
  • Nti aku nak praktikal katne eh??
  • Lpas abis diploma nak sambung degree ke eh??
  • Knapa aku takde pakwe eh??[ngahaha]
  • knapa aku ni pemalas sgt eh??
  • dah abis blaja nak keje apa plak??
  • Aku nak kawen umoq brape??[muahahaha]
  • Bila la bleh abis download sume2 anime2 nih??

Ada banyak lagi sbnarnya...kot...tapi aku dah lupa...

Monday, 6 October 2008

Di Hari Raya...

The whole family

Assalamualaikum...

Hari raya family kami tahun ni dimulakan dengan main bunga api ngan mercun bola + thunderclap...Hahaha



Ni anak abang saya.Dah 5 tahun dah umur dia...Tapi budak ni memang hyperactive btul la...Tak larat nak layan budak ni saja...



Acara wajib setiap pagi raya...Mintak maap ngan sume ahli keluarga...Yang first mesti la ngan mak n abah...Dimulakan dengan abang Awie yang paling sulung...



Yang ni abang Sham n his wife...





Aku yang last skali mintak maap...Kena jaga budak kecik tu punya pasal...





Sunday, 28 September 2008

Jom Buat Kuih Raya...

Hari ni saya tolong kakak saya buat kuih raya...hehe...bila tgk cam sedap jer...baunya apatah lagi...nasib baik aku pose...hehehe...Resipi ni pun tgk buku jer...

Biskut Corn Flakes Rangup

Bahan-bahan
A

180 g tepung gandum
60 g tepung jagung
1 1/2 cawan Nestle Corn Flakes (dikisar halus)

120 g gula kaster
60 g mentega tanpa garam
1 biji telur, dipukul sedikit
2 1/2 camca teh esen vanila

Nestle Corn Flakes, dikisar kasar [kami gantikan dengan nestum]


CARA MEMBUATNYA

1. Ayak bersama bahan A, masukkan Nestle Corn Flakes, ketepikan.
2. Pukul krim mentega dan gula hingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila.Pukul sebati.
3. Kaup balikkan campuran Nestle Corn Flakes dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Ambil 1 camca teh adunan dan bentukkan kepada bebola kecil.Setiap bebola ini disadur dengan Nestle Corn Flakes (yang dikisar kasar tadi).Letak di atas tin pembakar yang telah di lenser.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 175 darjah Celcius selama 15-20 minit atau hingga kekuningan

Saya nak letak gambar contoh yang saya dah buat...Tapi ada problem skit..Esok2 lah ye...Selamat mencuba dan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI~~~


Wednesday, 24 September 2008

Segannya...Geramnya....

Asssalamualaikum....

Hari ni kelas saya ada waktu petang je...Sebelum kelas tu saya tidur la sekejap....Kelas start pukul 2 tapi saya bangun 1.45...Dah lambat ni....Saya pun siap cepat-cepat dan terus ke kelas...

Dalam perjalanan nak ke fakulti tu sorang rakan saya ni datang dari belakang naik motor....tak pasti kenapa dia ke kolej semula...Dan dia ada cakap sesuatu....tapi saya tak berapa nak faham sebab tak dengar sangat...Saya pun sengih jer la....dan terus ke fakulti...

Mula-mulanya saya tak perasan...Tapi bila dah sampai kat lif fakulti baru saya ternampak dari cermin yang tudung saya bahagian belakang sebenarnya terangkat!!!!!tak betul-betul jatuh ke bawah...tapi nasib baik tak nampak leher....Ler....Patut la kawan saya tadi tu tegur...
Alahai...Segannya.....

Bila sampai di makmal komputer, baru saya tahu kelas batal....jadi saya pun duduk-duduk surf internet sorang-sorang...Tiba-tiba kawan saya yang lagi sorang ni mintak doc. word tentang requirement utk proposal yang kami kena hantar esok...dan doc. tu ada kat dalam pendrive....tapi yang geramnya bila saya buka pendrive tu KOSONG!!!!
Dan langsung tak ada apa2 folder ataupun file yang tinggal....Geramnya!!!!!

Sebenarnya kes file & folder hilang ni dah pernah jadi sebelum ni...kat makmal yang sama juga...Tak tau la sama ada lab ni punya pc yang bermasalah ataupun PC saya yang menternak virus....uhuhuhu....

Thursday, 11 September 2008

Geass Banner

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Monday, 8 September 2008

Dapat ceramah free hari ni....

Assalamualaikum......
Hari ni kelas cuma 1 jer, subjek programming paradigm jam 9.30 pagi....Masa tgh2 sok sek sok sek lecturer mengajar tu tiba2 dia pun start bukak cerita....Bukan cerita mengumpat tau.....Lagipun tgh2 bulan puasa ni...

Dia cakap ttg cara kita belajar...setiap orang ada cara belajar masing2 dan caranya yang tersendiri...Dia cakap lagi ada orang belajar sambil dengar lagu, ada yang concentrate seratus peratus, ada yang suka buat mindmap, ada yang suka baca jer memanjang.Kemudian dia jugak cerita tentang kawan(or student, x berapa ingat) masa dia di matriks UUM.Budak tu jenis yang baca nota jer memanjang, memang jenis yang rajin+hardworking giler la.Tapi bila grad, lecturer saya cakap kawan dia dapat pointer 1.0++ je.Jadi lecturer saya ni pun pelik, kenapa jadi lagu tu pulak, sedangkan dia yang study biasa2 je pun boleh dapat lagi ok...

Lepas tu kawan dia tu apply uitm, dan dipendekkan cerita dapat grad dengan cemerlang...
Bak kata lecturer, masa kat uitm tu baru kawan dia dapat kenalpasti cara belajar yang sesuai dengan diri dia sendiri.

Point penting dalam cerita ni adalah kita kena kenali diri sendiri, potensi diri kita.Kita punya minat ni cenderung ke arah apa, dan kita kena apply apa yang kita minat tu dengan cara belajar kita.

Macam saya, sangat minat manga & anime.Jadi dalam nota2 saya biasanya saya akan lukis apa2 katun atau buat mindmap.Biasanya pakai pensel je.Kadang2 dalam kelas tengah2 belajar tiba2 boring pun saya akan lukis kartun kat sebelah poin2 penting, macam emphasize bahagian tu.

Waktu belajar bagi saya pun agak tak sama dengan orang lain...saya jenis yang suka study last minit.Dan kebanyakan masa saya rilek2 je.Surf internet, baca komik.Itu je la aktiviti yang saya buat selalu.Dalam pukul 1,2 pagi atau 5,6 pagi baru saya ada mood utk study.Saya tau yang cara saya study ni tak elok sebenarnya.Tapi nak ubah pun nant takut menjejaskan result exam pulak...So, layan jer...Adik2 yang baca blog ni, don't try this at home okay...=)

Wassalam...

Thursday, 4 September 2008

bERcuTi kat panGkoR...

Percutian ke Pulau Pangkor selama 2 hari 1 malam pada 23-24 Ogos 2008


Burung enggang pon ada


Karaoke...sedap ke???


Pusing2 pulau nak bot lpas snorkling


Delta...kawaiii


Seagull Resort


Aku jadi kameramen...


balik dari mandi laut...


Kawaii abis...


View


Buaian nak tercabut dah...


Lumut


Bus stop sek.2


Merenung masa depan...peh!


Masa kat dalam feri...tak mabuk pun....

Saturday, 19 July 2008

First Day of Training

Hari ni, 19 Julai merupakan hari pertama bagi semester ini PALAPES Laut UiTM,UM dan UPM menghadiri sesi latihan di unit KD Sri Klang.Pada masa yang sama, turut diadakan interview bagi Pegawai Kadet ambilan baru serta upacara kenaikan pangkat bagi pegawai kadet kepada pegawai kadet kanan ketiga-tiga universiti.

Selepas makan tengahari, kesemua pegawai kadet kanan telah diberi peluang untuk melawat KD Mutiara yang berlabuh berhampiran.


Penulis...


Suasana di dalam bridge.Seorang pegawai sedang memberi taklimat tentang peralatan di dalam bridge serta kegunaannya.


Pandangan bridge dari luar


Bahagian hadapan KD Mutiara


Pemandangan bahagian tepi kapal.Kelihatan bot yang digunakan utk survey.

*255 KD Mutiara*Dibina pada tahun 1976 dan ditauliahkan pada tahun 1977*

Tamat lawatan ke kapal, sesi angkat sumpah bagi pegawai kadet baru berlangsung di KD Sri Klang.

Wednesday, 2 July 2008

Pelayaran ke Langkawi....

Pada 28-30 Julai yang lepas saya telah mengikuti pelayaran ke Langkawi menaiki kapal MV Mahsuri.Walaupun tempoh pelayaran sangat singkat tapi banyak ilmu yang saya dapat pelajari dan saya juga dapat melancong ke Langkawi buat pertama kalinya

Waktu pagi sebelum bertolak ke Pangkalan TLDM Lumut...


Menuju ke arah kapal MV Mahsuri di Pangkalan TLDM Lumut...


Belajar cara-cara bagaimana nak pakai life jacket...


Di langkawi...naik kereta kabel...


Bergambar bersama rakan-rakan selepas tamat pelayaran di pangkalan TLDM Lumut...


Di dalam deck kapal MV Mahsuri...


Bersama rakan-rakan...


Bergambar bersama Tuan Puza (ke-6 dari kiri)& Tuan Jamal (ke-7 dari kiri)...


Lima dara pingitan & kapal MV Mahsuri...
Related Posts with Thumbnails